top of page

ZIEK VAN LIEFDE

Toxische relaties ontrafeld

LAAT ONS HET TABOE ROND TOXISCHE RELATIES DOORPRIKKEN!

INHOUDELIJK
In België wordt 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 7 mannen ooit slachtoffer van wat we doorgaans als 'partnergeweld' benoemen. Dat zijn cijfers uit een studie van de UGent. Onder dat partnergeweld valt ook het minder zichtbare psychische of emotionele geweld. 
Minder zichtbaar en ook veel minder opgemerkt en veel minder gemeld.

 

Om het taboe rond emotionele mishandeling - en ik spreek in het boek over mis(be)handeling - te doorbreken, schreef ik het boek 'Ziek van liefde'. Met het gebruik van deze term wil ik het discours opentrekken naar verschillende vormen van ‘mis(be)handeling’. En hiermee dus ook de niet-fysieke vormen een plaats geven. Maar daarnaast ook ruimte laten voor 'gradaties' van mis(be)handelen.

 

In mijn boek bekijk ik zowel de kant van het 'slachtoffer' als die van de 'dader'. Meer nog; ik wil afstappen van het enkel en alleen kijken naar mis(be)handeling vanuit een dader-slachtoffer concept en eerder naar wat maakt nu dat mensen ooit in hun leven in een toxische relatie, in een verhaal van partnermis(be)handeling, terecht komen. 

Ik wil dus afstappen het zwart-wit denken en proberen meer te gaan nuanceren en meer naar verhaal per verhaal, koppel per koppel te kijken… Want elk koppel is anders samen, elk verhaal is een ander verhaal, geen één is hetzelfde. Dus is er ook geen één juiste mening, niet één juiste lijn, niet één correcte grens, niet één vastgelegd stappenplan of plan van aanpak,… Geen zwart-wit dus, maar grijs… Zeer veel tinten grijs…

ONDER DE RADAR
Emotionele mishandeling in toxische relaties kan in vele vormen voorkomen. Pesten, kleineren, vernederen enzovoort. Desondanks blijft psychisch geweld veel minder zichtbaar dan fysiek geweld en blijft het daarom nog te vaak onder de radar. Dat komt ook omdat amper 39% van de mannelijke tegenover 65% van de vrouwelijke slachtoffers hun verhaal durft te delen met iemand. Drie vierde van de slachtoffers denkt zelfs dat het geweld niet ernstig genoeg is om te melden.

RUIMTE VOOR NUANCES
Toxische relaties met emotioneel mis(be)handeling zijn genuanceerder dan relaties met enkel fysiek geweld. Daders kunnen bijvoorbeeld ook lijden onder de situatie en slachtoffers dragen soms ook verantwoordelijkheid. In Ziek van liefde geef ik graag wat meer ruimte die vele nuances. Voor veel tinten grijs tussen zwart en wit. In het boek ga ik dieper in op de verschillende manieren van psychische mishandeling. Eén daarvan is gaslighting, een vaak voorkomende manipulatietechniek om slachtoffers mentaal te kraken.

PRAKTIJKVOORBEELDEN
Ziek van liefde, mijn eerste boek, zit vol met pakkende voorbeelden uit de praktijk. Die voorbeelden illustreren de theorie op interessante wijze. Ook behandel ik de verschillende persoonstypes en -kenmerken en analyseer ik of iemand, op bepaalde momenten, misschien vatbaarder is om 'dader' of 'slachtoffer' te worden. Ik geef antwoorden op vragen als ‘Wat maakt dat iemand in zo’n situatie terechtkomt?’, ‘Kun je psychisch misbruik voorkomen?’ en ‘Hoe maak je je los uit een toxische relatie?’

 

TECHNISCHE KENMERKEN
Titel: Ziek van liefde
Ondertitel: Toxische relaties ontrafeld
Auteur: Vanessa Muyldermans
T
aal: Nederlands
Formaat: 220 × 150 mm
Aantal pagina’s: 291
Afwerking: Softcover
Prijs: € 24,99 
ISBN: 9789463938594

Bestel boek

LAAT ONS PRATEN OVER TOXISCHE RELATIES!
LAAT ONS ERVARINGEN DELEN, VRAGEN STELLEN, ANTWOORDEN ZOEKEN,...

Bestel nu jouw exemplaar!

Wil je graag jouw eigen gepersonaliseerd, gesigneerd exemplaar? 

Dat kan! 

Je kan dit afhalen in de praktijk
of bij jou thuis laten bezorgen.

Wat zeggen de lezers over
'Ziek van liefde'?

"Ik heb mijn deel van toxiciteit in relaties wel gehad. Het doet mij heel veel deugd om dit dan ook eens op papier te zien staan."

"Ik vind dit boek echt goed en vlot geschreven. En tenminste in mensentaal."

"Zo gaaf Vanessa en zo herkenbaar. Zo herinner ik mij jou. Geen flauw afkooksel van iets!"

"Soms blijft een boek serieus aan de ribben plakken. Zoals ‘Ziek van liefde’ dat leest als een trein, met hetzelfde verpletterden potentieel. Hopelijk kan het heel wat ogen openen; bij plegers en slachtoffers."

"Het gebeurt zoveel meer dan je denkt. Maar eens je het beseft en het patroon door hebt, zie je er dwars door heen. Ziek van liefde staat boordevol red lights en inzichten. Lezen dus!"

"Het is precies of je hier aan tafel jouw verhaal zit te doen!"

"OP jouw leeftijd zo’n wijze praat vertellen over partnerrelaties! Wat een klare kijk. Ik hoop dat veel vakgenoten het boek lezen en toepassen… Een 70-jarige fan."

"Ik zit nog maar aan pagina 15 en ik heb al luidop gelachen. Ik herken jou zo  hard in jouw schrijfstijl. Wreed tof!"

Misschien al iets over 'Ziek van liefde' gezien of gehoord bij/in/op...

Flair

De Morgen

MAR10's 
TVplus/RTV

Love, sex & drama
Joe radio

PLAY café
Play4

HLN

Bruut Eerlijk
Podcast

GVA

Feeling

KNACK Weekend

Dag Allemaal

Gezondheid.be

AVS Weekend
AVS televisie

Billie

Zonder Zever
Podcast

24 uren radio
tvv
De Special Olympics
te Mechelen

Libelle Mama

Libelle

Nieuwsblad

JAN magazine

How to be single
Podcast

Geef jouw feedback over het boek

bottom of page