Empowerende en verbindende workshopsreeks over (peri-) menopauze

Om de vrouw correct te informeren over deze fase in haar leven en haar te tonen hoe deze krachtig te beleven.

Door Liesbet & Vanessa

Met vaak vele bordjes in de lucht te houden, kan de fase van de overgang of de peri-menopauze een vrouw meer kwetsbaar en stressgevoelig maken. Tegelijk is het een enorme kans op persoonlijke groei, tenminste als de vrouw goed geïnformeerd is over de veranderingen die haar lijf doormaakt en de impact hiervan.

Dit alles noemen we de ‘menotransformatie’. Veel vrouwen (ongeveer 2/3 e) ervaren in bepaalde mate een dominospel van lichamelijke en psychische klachten die voor zichzelf voor verwarring kunnen zorgen: “Ben ik gek aan het worden, heb ik een vreselijke ziekte, of zit ik in de overgang?”

 

Algemene info

Dit is een reeks van drie workshops: Een basisworkshop en twee verdiepingen.
Je kan enkel de basisworkshop volgen of je kan ervoor kiezen om alle drie de workshopdelen te volgen. Je kan de verdiepingen niet volgen wanneer je de basisavond niet hebt bijgewoond.

Je kan ook na de basis-sessie beslissen of je de hele workshopreeks wil volgen en dan de uitbreidingen nog bijboeken. (Als er dan nog plaats is.)

Doelen

Na het volgen van deze workshop-reeks zal je dus:
  • Jezelf versterkt voelen met recente wetenschappelijke inzichten over 'de menotransformatie', namelijk de verandering die je doormaakt op fysiek, emotioneel, cognitief en seksueel vlak
  • Jezelf geïnspireerd voelen door de uitwisseling van ervaringen met de andere deelnemende vrouwen. Je krijgt bovendien ook een notebook mee vol met tips van nuttige en niet-farma gesponsorde websites, podcasts, boeken enz.
  • Jezelf met een duidelijke intentie op weg zetten om de voor jou noodzakelijke veranderingen door te voeren op vlak van leefstijl en levenskeuzes. Je wordt begeleid in het opstellen van een persoonlijk, haalbaar en voor jou zinvol ‘healthy habits manifesto’.

Doelgroep

Voor wie is deze workshop-reeks bedoeld?

Deze workshop-reeks is zowel nuttig als vrouw die zich op voorhand wil wapenen met informatie over wat de overgang kan betekenen, als vrouw die er midden in zit en op zoek is naar antwoorden, als vrouw die postmenopauzaal is en goed voor haar lijf wil leren zorgen om gezond en zo vitaal mogelijk ouder te worden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hoe beter een vrouw geïnformeerd is, hoe groter de kans de de overgang naar menopauze als meer positief ervaren wordt.

 

Concreet is de doelgroep:

  • Vrouwen (personen met een vulva)
  • Particulieren en professionals

 

Praktische info

De groep bestaat uit 8 à 15 personen.
We kiezen bewust voor een kleine, constante, veilige groep, met discretie en privacy en professionele begeleiding door Liesbet (psychologe/vormingswerker) en Vanessa (seksuologe/verpleegkundige/relatietherapeute).

Tijdens elke workshop zijn er hapjes en drankjes voorzien dewelke in de prijs inbegrepen zijn. Er zal ook telkens een pauze zijn waarin je de kans hebt om te praten met de andere deelnemers. We ronden het begeleide deel ook tijdig af, zodat je aan het einde de keuze hebt of je wil blijven napraten, ragen stellen of liever tijdig naar huis vertrekt.

Liesbet Sourbron
Jouw gids doorheen deze verwarrende periode
Liesbet is klinisch psychologe, opleider, counselor én ervaringsdeskundige in het omgaan met de impact van vroegtijdige menopauze. Ze heeft haar eigen bedrijf, WILdIT, waarmee ze psycho-educatie op maat verzorgt. Ze ontwerpt vormingen en workshops volgens de pijlers inzicht-inspiratie-intentie.

Wat betreft het topic menopauze heeft Liesbet ervaring met

  • Het organiseren en begeleiden van Walk&Talk workshops ‘waarom de overgang geen afgang hoeft te zijn’, in samenwerking met particulieren en zorgprofessionals.
  • Het geven van lezingen voor groepen ‘menopauze omdenken’ en ‘het vrouwenbrein in verbouwing’.
  • Geven van online masterclasses ‘Hoe effectieve communicatie een krachtige tool is wanneer de overgang een vrouw kwetsbaar maakt’ voor bedrijven.
  • Zij werkt hiervoor samen met de Nederlandse organisatie Menokracht.