top of page
Therapie
Therapie
Educatie

Therapie 

 


Soms raak je even de weg kwijt en dan kan het helpen als er iemand een stukje met je meeloopt, tot je weer goed op pad bent.

Soms lucht het op om alleen al maar eens met iemand over datgene waarmee je worstelt te kunnen praten, om te kunnen ventileren...

Vaak heeft iemand anders, van op een afstand, een meer heldere en overzichtelijke, kijk op de situatie wat kan helpen. 

L

E

G

E

N

D

E

Waarom therapie?


Mensen besluiten om allerlei redenen in therapie te gaan. Nu ja, ‘therapie’ vind ik ook vaak niet de meest geschikte term om hier te gebruiken. Deze term doet vermoeden dat men ‘ziek’ is, dat er iets ‘niet normaal’ is en men hiervoor dus een ‘therapie’ nodig heeft.

Terwijl ik eerder denk dat éénieder van ons soms een wat moeilijkere periode doormaakt en al eens met wat vragen worstelt. Deze vragen en bezorgdheden delen met iemand om hieruit te leren en om steun te ervaren lijkt me dan ook een volkomen logische en menselijke reactie.

 

Als blijkt dat onze cholesterol of ons suikergehalte in ons bloed te hoog
is en we onze voeding moeten aanpassen gaan we naar iemand die
gespecialiseerd is in voeding en vragen we hem/haar om voedingsadvies
en om ons een tijdje bij te staan in het aanpassen van ons eetpatroon.

 

Waarom zouden we, wanneer we met vragen rond ons seksleven of
omtrent onze relatie worstelen, of wat vragen hebben rond onze
kinderwens of ons lichaam dan niet naar iemand gaan die zich
hierin heeft gespecialiseerd? Om samen deze bezorgdheden te bekijken?

 

Er bestaan veel clichés over therapie: dat het heel zweverig is, dat het een eindeloos peuteren in het verleden is, dat je jarenlang elke week op iemand zijn of haar zetel moet gaan liggen om te praten over jezelf, etc. Gelukkig is dit dus een cliché en is dit de werkelijkheid niet.

Hélemaal niet!

Koppeltherapie

Wie kan bij mij terecht?

 • Individu's en koppels vanaf 18 jaar. 

 • Ik gebruik tijdens de gesprekken enkel Nederlands als voertaal.

 • Personen met een zware mentale beperking verwijs ik graag door naar meer gespecialiseerde collega's.

   Wat is de kostprijs?

 • Individueel gesprek: 
  Eerste gesprek = 75 minuten 
  F2F tbv € 85 overdag en € 95 's avonds
  Video tbv € 75 overdag en € 85 's avonds
  Vervolggesprek = 60 minuten
  F2F tbv € 70 overdag en € 80 's avonds
  Video tbv € 60 overdag en € 70 's avonds

 • Koppelgesprek:     
  Eerste gesprek = 90 minuten

  F2F tbv € 100 overdag en € 110 's avonds
  Video tbv € 90 overdag en € 100 's avonds

  Vervolggesprek =  75 minuten
  F2F tbv € 85
   overdag en € 95 's avonds
  Video tbv € 75 overdag en € 85 's avonds

 • EFT-sessie
  75 minuten tbv € 85 overdag en € 95 's avonds.

Prijs begeleidingsgesprekken
Waarom begeleidingsgesprekken

Hoe werkt therapie?
 

Sekstherapie

Sekstherapie is een specifieke vorm van (vaak kortdurende) gesprekstherapie. Wanneer je seksuele functioneren een zorg vormt voor jezelf en/of je relatie en je zelf niet direct een oplossing vindt, kan deze vorm van therapie een uitkomst zijn.

Men kan zowel individueel als samen met de partner op gesprek komen. In een eerste gesprek maken we kennis met elkaar, met de manier van werken en is het belangrijk jouw/jullie hulpvraag of -vragen, het reeds afgelegde parcours, de doelen en verwachtingen duidelijk te krijgen. 

 

Er wordt vaak eerst aan psycho-educatie gedaan. Dit wil zeggen dat er uitleg gegeven wordt over allerlei aspecten van seks. Er bestaan zeer veel foute denkbeelden over seksualiteit. Seksualiteit wordt beïnvloed door biologische, psychologische, sociale en/of relationele factoren.

 

Het is zeer belangrijk dat mensen de juiste informatie, duidelijk uitgelegd, krijgen en deze binnen het juiste kader plaatsen. Menigmaal volstaat dit zelfs al als antwoord op de (hulp)vragen of onduidelijkheden. 

 

Tijdens sekstherapie kunnen er eveneens vaardigheden bijgebracht worden. Vaak wordt er gewerkt met thuisoefeningen. De cliënt (of cliënten) krijgt van de therapeut uitleg tijdens het gesprek. Vervolgens worden de opdrachten in de privésfeer uitgevoerd. 

 

Deze oefeningen worden besproken, geëvalueerd, eventueel bijgestuurd, tijdens een volgende sessie. Soms is een samenwerking met een andere deskundige (aanvullend) aangewezen (arts, kinesist, hypnosetherapeut...). Dit zal steeds, samen, besproken worden.

Hoe lang een begeleiding duurt is sterk afhankelijk van de aard van jouw zorg of vraag. Sommige mensen zijn op weg geholpen na één of twee gesprekken, soms hebben mensen meerdere vragen en dan hebben we dan ook wat meer tijd nodig

Wie kan bij mij terecht?

 • Individu's en koppels

 • Mannen en vrouwen
  Vanaf 18 jaar. 

 • Ik gebruik tijdens de gesprekken enkel Nederlands als voertaal.

 • Personen met een zware mentale beperking, verslavingen en of personen met een zware agressieproblematiek verwijs ik graag met veel zorg door naar meer gespecialiseerde collega's.

   Terugbetaling - Tussenkomst?

    Voor geen enkele van deze therapievormen
    is er vanuit de mutualiteiten een     

    tussenkomst of terugbetaling voorzien.

Terugbetaling begeleidingsgesprekken
Voor wie begeleidingsgesprekken

Wachtlijst/Last-minute afspraken:

 • Je kan je zelf (of jullie) op de wachtlijst plaatsen. Hierdoor word je via e-mail op de hoogte gebracht wanneer er een vrij plaatsje is voor het type afspraak waarvoor je je/jullie hebt opgegeven.

 • Bij lastminute vrije plekjes worden eerst de personen op de wachtlijst verwittigd, alvorens deze plekjes online (op de website) vrij te geven voor iedereen.

 • Je dient je zelf op de wachtlijst te zetten, per gewenst type.

 • Wanneer er geen afspraak meet gewenst is, haal je je/jullie er ook zelf, per type, weer af. 

Last-minute begeleidingsgesprekken
Hoe werken begeleidingsgesprekken

Relatietherapie

Relatietherapie is een vorm van therapie waarbij men als koppel met elkaar in dialoog gaat, door middel van een therapeut. Er zijn allerlei relationele zorgen of moeilijkheden waarvoor men in relatietherapie kan gaan. ​De nadruk ligt vooral op de dynamiek tussen het koppel (niet op de twee individuen), welke interacties er tussen de partners zijn en hoe deze met elkaar communiceren.

 

Het doel van relatietherapie kan van koppel tot koppel verschillen. Het streven van deze therapie is niet het creëren van de ideale relatie (die bestaat niet). Het opzet is te ontdekken wat de partners van elkaar verwachten en onderzoeken of ze elkaar dat kunnen en willen geven, dit duidelijk leren verwoorden aan mekaar en wederzijds begrip stimuleren.

​​

Het eerste gesprek is steeds een soort van kennismakingsgesprek. Tijdens dit eerste gesprek proberen we de situatie waar het koppel zich in bevindt en de hulpvraag of -vragen zo goed mogelijk in kaart te brengen. Daarnaast is het ook heel belangrijk de wens(en) van de cliënten en de mogelijkheden van de hulpverlener op mekaar af te stemmen, zodat er geen foute, onhaalbare, verwachtingen worden gecreëerd. 

Als men zich beide aan het einde van dit gesprek voldoende comfortabel voelt om met mij verder op weg te gaan, dan wordt de begeleiding opgestart. Op andere momenten kan het ook zijn dat ik niet de aangewezen persoon ben om te helpen bij jullie vragen en verwijs ik graag door naar een collega die misschien meer geschikt is. Soms is een liefdevolle breuk de best mogelijke uitkomst. 

Een begeleidingsproces bestaat uit 3 fasen: de verkennende (intake)fase, de therapeutische fase en de afrondingsfase. Dit zijn geen afgebakende fasen. In realiteit lopen deze fasen wel is door elkaar. Therapie is een proces dat gepaard gaat met ups en downs. Het is niet zo dat men zich na ieder gesprek beter voelt. Dat is eigen aan dit proces, aangezien er soms onaangename, moeilijke zaken besproken worden.

De duurtijd van een begeleidingstraject varieert. Dit kan gaan van enkele gesprekken tot een langer traject. We stemmen dit af op de hulpvragen en de nood van de cliënten. Samen bepalen we de frequentie van de gesprekken en stemmen onze agenda’s op elkaar af. Doorgaans volgende de gesprekken in het begin van de begeleiding elkaar sneller op en bouwen we deze gaandeweg af. 

2018-08-22-17-19-03-740_bewerkt.jpg

COACHING ROND Kinderwens

Met al jouw/jullie vragen en issues rond kinderwens kan je in dit soort van coachingstraject terecht.

 • Ik weet niet of ik een kinderwens heb? Hoe kom ik dit te weten?

 • Eén van de partners heeft een kinderwens, de andere niet. Wat doen we?

 • Durf ik een alleenstaande ouder te worden?

 • Wij geraken maar niet zwanger. Het lijkt maar niet te lukken.

 • We kregen een zwangerschapsverlies te verwerken. 

 • We hebben een baby verloren. Hoe kunnen we met dit verdriet verder?

 • We zijn definitief kinderloos. Wat nu?

 • ...

Kinderen krijgen is niet vanzelfsprekend. We denken dit wel vaak, maar dat is het helemaal niet. Soms weten mensen niet of ze überhaupt een kinderwens hebben. Sommige koppels geraken moeilijk zwanger, andere krijgen te maken met een verlies. Dit kan een diepgaande impact hebben op diverse aspecten van het leven: zelfbeeld, lichaamsbeleving, partnerrelatie, seksleven, job, sociaal leven, financieel draagvlak,...

 

Veel mensen ervaren deze fase dan ook als een zeer turbulente, emotioneel zware, soms ook vernederende periode vol stress. Hoe ga je nu om met deze storm aan emoties die dit vaak met zich meebrengt? Hoe hou je de weegschaal van draaglast en draagkracht in evenwicht? Hoe zorg je best voor jezelf? Voor de partner? Voor jullie relatie(s)?

 

De kinderwenscoach biedt psychologische begeleiding, maar vooral ook extra steun en maakt in de eerste plaats tijd om te luisteren. Gehoord worden, ervaringen delen, advies krijgen, gesteund worden,… is belangrijk. En dit psychosociaal klankbord, in een niet medische omgeving, kan een kinderwenscoach tijdens die rollercoaster van gevoelens zijn.

De coach geeft individuele of koppelcoaching op maat. We brengen meer orde in jouw/jullie gedachten door alle feiten en gevoelens op een rijtje te zetten. We werken samen naar een plan van aanpak, een actieplan. We zoeken naar een manier om om te gaan met opmerkingen, goedbedoelde adviezen, zwangerschapsaankondigingen uit de omgeving. Na een zwangerschapsverlies, hoe pril ook, werken we eraan om jouw ongeboren kindje een plek te geven.

Waarvoor kan je bij mij terecht:

RELATIES

SEKSUALITEIT

 • Seksuele ontevredenheid

 • Verminderde seksuele interesse

 • Problemen met seksuele verlangens:

  • verminderd seksueel verlangen

  • afkeer van seksualiteit

  • seks- en/of pornoverslaving

 • Problemen met erectie, impotentie

 • Problemen met orgasme: vroegtijdige, geremde of afwezige zaadlozing,

 • Opwindingsproblemen: geen, weinig intens of  kort aanhoudend gevoel

 • Pijn bij het vrijen (dyspareunie,…)

 • Vaginisme

 • Problemen met vochtig worden

 • Relatieproblemen:

  • Communicatieproblemen  

  • Verschil in conflicthanteringsstijlen  

  • Er is geen of onvoldoende verbinding

  • Er is geen of onvoldoende (zelf)vertrouwen  

  • Naast elkaar leven  

  • Uit elkaar gegroeid zijn    

  • Vreemdgaan    

  • Scheiden of niet? Wat is een goede manier?    

  • Goed ouderschap verderzetten nadat de liefdesrelatie is beëindigd

 • Verschil in seksueel verlangen tussen partners

 • Onvrede over de seksuele relatie

 • Seksuele (mis)communicatie

 • Heropnemen van relaties en seksualiteit na (echt)scheiding, bij weduwschap,..

 • Relatie en seksualiteit in meno/penopauze

 • Polyamorie/Polygamie

 •  …

FERTILITEIT

 • Dilemma rond de kinderwens

 • Alleenstaand ouderschap

 • Zwangerschapsverlies (miskraam),zwangerschapsafbreking (abortus provocatus), doodgeboorte

 • Definitieve onvruchtbaarheid, kinderloosheid

 • Fertiliteitsbehandelingen/Fertiliteitstraject

 • Heropnemen van seksualiteit na een zwangerschap

 • Relatie en seksualiteit bij jonge ouders/koppels

 • Ongewenste zwangerschap

 • Moeilijke zwangerschappen

 • Seks bij borstvoeding

 • Pleegouderschap, holebi-ouderschap, plusouderschap of stiefouderschap

 • Adoptie, draagmoederschap, donorreceptie

 •  …

LICHAAMSBELEVING

 • Anticonceptie, menstruatie, menstruele cyclus

 • Onzekerheid over het lichaam, lichaamsreacties

 • Seksualiteitsbeleving die beïnvloed wordt door een   ziekte of lichamelijke beperking zoals

  • CVS, MS, diabetes,...

  • Stoma,...

 • Seksualiteitsbeleving na operaties waaronder

  • Prostatectomie, hysterectomie,...

 • Seksualiteitsbeleving na behandelingen als

  • Chemotherapie, radio- of hormoontherapie,..

 • Seksualiteitsbeleving na amputatie zoals 

  • Borstamputatie, teelbalamputatie,..

 • Seksualiteitsbeleving die beïnvloed wordt door een verminderde mobiliteit

Je kan bij mij terecht voor informatie en psychosociale begeleiding omtrent:

Waarvoor begeleidingsgesprekken
Soorten begeleidingsgesprekken

Individueel gesprek

Voor een individueel gesprek kan je online een afspraak maken.

Individuele gesprekken kunnen wekelijks, tweewekelijks, maandelijks,... Afhankelijk van wat de nood is.

Je komt, alleen, op het afgesproken tijdstip naar de praktijkruimte.

Een eerste individueel gesprek duurt 75 minuten
Elk volgend individueel gesprek telkens 60 minuten. 

Een individueel gesprek kost tussen de 60 euro en de 95 euro.


Je betaalt steeds aan het einde van het gesprek; cash of met een app obv een QR-code. Of via de betaallink in de bevestigingsmail. 

Koppelgesprek

Jullie kunnen, voor een koppelgesprek, online een afspraak maken.


Koppelgesprekken kunnen wekelijks, tweewekelijks, maandelijks,... aangepast aan jullie tempo. 

Jullie komen samen naar de praktijkruimte.

 


Voor een gesprek met een koppel trek ik de eerste keer 90 minuten uit. Voor elk vervolggesprek telkens 75 minuten.

Het kost tussen de 90 euro en 110 euro voor
een koppelgesprek.

Jullie betalen aan het einde van het gesprek; cash of met een app obv een QR-code. Of via de betaallink in de bevestigingsmail. 

Plannen begeleidingsgesprekken

Een afspraak maken:

Alle gesprekken zijn op afspraak. Je kan - uitsluitend - via de online agenda een afspraak maken. Je kan alle afspraken zelf inplannen en verder beheren (herplannen, annuleren,...) tot drie dagen voor de afspraak. Niet tijdig geannuleerde afspraken zullen 100 % aangerekend worden. 

Er is voldoende discrete parkeermogelijkheid voorzien aan de praktijk.
Je/jullie kan/ kunnen parkeren en onmiddellijk binnengaan. 

 

Ik wil iedereen vragen op tijd in de praktijk aanwezig te zijn en rustig plaats te nemen in de wachtruimte tot ik jou/jullie kom halen. 
Tijdens het gesprek zal er jou/jullie, met veel plezier, een glas water of een tas thee of dergelijke aangeboden worden. 

Een afspraak verplaatsen of annuleren:

Een afspraak verplaatsen of annuleren kan uiteraard altijd. Dit kan je zelf via de knop/link in de bevestigings- en herinneringsmail tot drie dagen op voorhand. Dit is ook geheel kosteloos. Doe dit wel tijdig. Dit geeft andere mensen de mogelijkheid om sneller op gesprek te komen. 

 

Graag begrip dat niet tijdig (binnen de 72 uur voorafgaand aan de gemaakte afspraak) of niet geannuleerde afspraken (via een no show-factuur)

volledig (100 %) aangerekend zullen worden. Wanneer hier door de cliënt(en) niet wordt op ingegaan, zal de factuur overgemaakt worden aan de advocaat. 

bottom of page